hallstahammar

Ny utbildning trots neddragningar

Mitt under turbulensen vid Kantzowska Gymnasiet i Hallstahammar startar skolan ett nytt program med inriktning på Värme, Vatten och Sanitet, VVS. De olika utbildningsprogrammens vara eller icke vara har diskuterats samtidigt som 17 tjänster ska tas bort.

Men för att få behålla fler av sina elever, startar man nu det nya VVS-programmet.

- En av lärarna kom med en fundering om vi inte skulle kunna köra igång ett VVS-program, han har varit lärare i VVS på en annan skola tidigare, och facket ställde sig positiva till det, berättar Leif Carlberg som är ordförande i Kolbäcksådalens Gymnasieförbund.

Målet är att det nya VVS-programmet ska starta redan nu i höst, och att hitta intresserade elever tror man inte kommer att vara något problem.

- Vi är i en omvalsperiod nu som gör att ungdomarna kan söka det. Vi har ju sökande härifrån till VVS-program i Västerås, och av dem så var det bara en som kom in. Vi ser 8-9 stycken som skulle kunna vara tänkbara i det här. Då har man tittat på att de ska läsa kärnämnen tillsammans med byggprogrammet, och då skulle man ju göra en besparing på det, enligt Leif Carlberg.

Samordning för att spara

För att spara ännu mer kommer Kantzowska Gymnasiet förmodligen att flytta utbildningsprogrammen Omvårdnad samt Barn och Fritid, från Surahammar till Hallstahammar. På så sätt minskas kostnaderna för lokaler samtidigt som samordning av lärare och rektorer blir bättre.

Få sökande till andra utbildningar

Just Omvårdnadsprogrammet ligger dock lite i vågskålen för tillfället. Bara fyra elever har sökt utbildningen till hösten och nu diskuteras huruvida programmet ska starta till nästa termin eller inte. Teknikprogrammet, som i och för sig egentligen inte körts på två år och som inte heller i år haft några sökande, kommer definitivt att läggas ner.

Mitt i all turbulens av besparingar och konflikter tycks idén till det nya VVS-programmet komma lite som ett ljus i mörkret.

- Vi har ju jobbat med det här nu, för att se vad vi ska kunna göra för att få skolan att bli en fungerande skola även i framtiden. Det kändes bra tycker jag också, att vi har hittat den här lösningen, säger Kolbäcksådalens Gymnasieförbunds ordförande, Leif Carlberg till P4 Västmanland.