Västernorrland

Hygien på sjukhus

Landstinget i Västernorrland har regler angående hygienen på sjukhusen. Men andra landsting som Blekinge går nu ännu längre och inför hårdare bestämmelser.

Numera tolereras inte för mycket smink och målade naglar för personalen på Blekinge sjukhus. Det här är dock ingenting som Anna-Karin Öhberg, hygiensjuksköterska på landstinget i Västernorrland funderar på att ta efter.

– Vi har väl inarbetade rutiner här och de bygger på de nationella rekommendationer som finns angående hygien så vi har inga planer på att ändra dem, säger Anna-Karin Öhberg.

Det vanligaste sättet att sprida smitta på inom vården är via händer och kläder och de regler som gäller på landstinget i Västernorrland är bland annat hela och rena händer, kortärmade arbetskläder nära patienter, inga klockor och smycken som kan ramla av och långt hår ska vara uppsatt. Även om Västernorrland inte kommer att följa i Blekinges fotspår så finns det ändå saker som går att förbättra.

– Det är följsamheten, det är en arbetsledarfråga att man ser till att de här reglerna följs ute på avdelningar och mottagningar, säger Anna-Karin Öhberg.

Annie Granzell