ÖB får reda ut Kongo-händelse

Överbefälhavaren Håkan Syrén kommer att kallas till riksdagens försvarsutskott för att förklara vad som verkligen hände när en ung kongoles utsattes för tortyr under flera timmar av franska FN-soldater samtidigt som svenska FN-soldater var på plats.

– Det här är en sådan fråga som enligt min bedömning har den digniteten, och jag tror att även socialdemokraterna är inne på den linjen att vi bör få en rak information, säger Rolf Gunnarsson, moderat vice ordförande i försvarsutskottet.

– Vad visste vi svenskar? När fick vi se det här? Hur agerade vi på plats? Jag är fullt medveten om att vi inte kan styra andra styrkor, men mitt intresse är hur vi svenskar agerade, säger Rolf Gunnarsson.

Sommaren 2003 var svenska och franska trupper på gemensamt FN-uppdrag i Kongo. I deras läger utsattes för en kongoles för tortyrliknande behandling av fransmän under flera timmar.

Enligt SVT:s program Uppdrag granskning blev flera svenska soldater upprörda över behandlingen och försökte få den svenske befälhavaren att stoppa den. Men uppgifterna går isär om ifall han verkligen gjorde det.

En annan oklar punkt är varför det dröjde ända till sommaren 2007 innan Försvarsmakten inledde en ordentlig utredning om vad som hänt. ÖB Håkan Syrén sa till Ekot på torsdagen att han inte kan agera utifrån rykten, men enligt tidningen Expressen fick ÖB tydlig information av en annan general redan sommaren 2006.

Folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman tycker att det är bra om ÖB kommer till utskottet.

– De insatser vi gör för att trygga fred och säkerhet i världen är så viktiga att vi inte har råd att begå misstag av den här naturen. När vi gör det så skadar det förtroendet för den fredsfrämjande verksamheten, säger Allan Widman.

Rolf Gunnarsson kan inte idag säga om han har förtroende för har försvaret agerat i frågan.

– Det är för tidigt att säga. Jag vill först höra hur man har agerat innan jag kan göra några bedömningar, säger Rolf Gunnarsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se