Romeo och Julia på Norrbottensteatern

Nya chefen för Norrbottensteatern har presenterat sitt första program. I höst ska teatern satsa stort på en nyskriven musikal, fritt efter Shakespeares Romeo och Julia. Ronja Rövardotter kommer upp på scenen med masker och dockor. Och en julshow utlovas.

Karin Enberg, Norrbottensteaterns nya chef betonar att det blir en blandad kompott nu i höst och även till våren 2009.

Det blir mycket nyskrivet. Flera norrbottniska förmågor kommer att knytas till teatern.

- Skådespelaren Maja Runeberg, som är från Luleå kommer hem och det gör även Rasmus Lindberg, som nu går ut Dramatiska institutet och ska vara här som husdramatiker några år. Vi ska få sångaren och polisen Björn Nagander i huvudrollen som Romeo bland andra. Senare på våren 2009 kommer författaren Katarina Kieri att göra sitt andra arbete för scenen, berättar Karin Enberg.

Den nya teaterchefen betonar att hon kommer att ha medarbetare en längre tid hos teatern än det är brukligt i dag. Det är bäst för dem, för teatern och publiken att de får en längre tids förankring anser hon.

Hon efterlyser några musiker som kan vara husband i teatern.

- Vi ska vara en musikteater, säger Karin Enberg. Tyvärr förlorar vi nu två bra musiker: Rolf Hedberg som flyttar till Göteborg och Dick Ask, som går i pension. Därför vill vi ha nya musiker, säger teaterchefen, som trots sitt förflutna som både skådespelare och regissör bara ska hålla sig bakom kulisserna.

- Det räcker. Jag gillar faktiskt att organisera också säger hon.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se