chefsbytet på arbetsförmedlingen

Kritik mot behandlingen av Bo Bylund

Både facket och oppositionen kritiserar regeringens sätt att behandla Arbetsförmedlingens chef Bo Bylund. Bylund fick på torsdagen utan förvarning besked vid ett möte på regeringskansliet, om att ha måste lämna sin post.

– Igår 16.15 skulle jag, som jag trodde, träffa Eva Uddén Sonnegård för ett mer rutinartat möte. Det visade sig då att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ville träffa mig vid 17-tiden.

– Jag fick då besked om att min tjänst skulle utannonseras och att en ny chef skulle vara på plats efter sommaren 2008, och ett färdigt pressmeddelande skulle skickas ut direkt efter mötet.

Bo Bylund blev både överraskad och besviken. Han har svårt att förstå varför han måste lämna den myndighet han håller på att reformera, att det gick så snabbt, trots att han för bara några månader sen fick förnyat mandat från regeringen.

Socialdemokraten Sven-Erik Österberg, viceordförande i arbetsmarknadsutskottet, tycker sig se dåligt ledarskap i regeringens sätt att hantera Bo Bylunds fall.

– Regeringen har alltid rätt att byta chef om man vill. Men jag tycker att det saknas en förklaring från arbetsmarknadsministern om vad som är skälet till bytet. Det svar som har getts är ganska svävande.

Räcker det inte med förklaringen att en ny organisation behöver en ny chef?

– Då faller det tillbaks på att Bo Bylund i december fick ett förlängt förordnande. Man visste mycket väl att det var en ny organisation som var på gång. Den är inte färdig på något sätt, och i april bestämmer man sig för att Bylund inte ska vara kvar.

– Det känns som om det finns någonting däremellan som inte har redovisats och som är skäl till varför han får lämna i det här skedet.

Vad tror du det kan vara?

– Det vill jag inte spekulera i för det vet jag inte, säger Sven-Erik Österberg.

Saco-s, som organiserar akademikerna i statlig tjänst, beskriver det som otroligt dålig personalpolitik från regeringens sida.

– Man måste ta väldigt stort ansvara för individen i den här typen av siuationer. Det tycker inte jag att man gör. Det skapar en otrygghet i uppdraget som generaldirektör att man inte vet hur man kommer att hanteras, säger ordförande Edel Karlsson Håål.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se