Stockholm

Avhopparorganisation får konkurrens

I fortsättningen måste Fryshusets verksamhet för avhoppare från rasistiska rörelser, Exit, söka pengar för sin verksamhet, i konkurrens med andra.

Det beskedet gav integrationsminister Nyamko Sabuni vid en debatt i riksdagen på fredagen. Integrationsministern vill att nyordningen ska öka möjligheterna för nya organisationer att starta liknande verksamheter på andra håll.

– Exit har folk från hela landet. Varför kan vi inte tänka oss att se delavdelningar i andra delar av landet? Men den möjligheten har ju inte funnits, eftersom man har öronmärkt pengar till en verksamhet just i Stockholm.

– Jag tycker att Fryshuset och Exit gör en bra verksamhet, och jag tycker att den verksamheten ska fortsätta. Men det är bara Ungdomsstyrelsen som myndighet som nu får bedöma kvaliteten på verksamheten i konkurrens eller brist på konkurrens, och i såfall hur mycket pengar Exit ska få i framtiden.

För en och en halv månad sedan beslutade regeringen om den nyordning som gör att Exit inte längre kan räkna med ett permanent stöd för sin verksamhet.

Det var det som socialdemokraternas Veronica Palm ville få besked om på fredagen. Hon vill gärna se att mer pengar satsas till fler aktörer, men hon vill ändå att Exits framtid ska garanteras.

– Det vi talar om nu är Exit, som är en unik verksamhet, med erfarenhet, med sedan starten 500 ärenden, men avhoppare, med familjer, med flickvänner, och det är en verksamhet som också ökar.

Men några garantier om framtida pengar gavs alltså inte.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se