Putin avslutar Nato-toppmöte

Nato och västvärlden klarar sig inte utan Ryssland. Det var den ryska presidentens budskap vid hans sista stora utrikespolitiska framträdande vid Natotoppmötet i rumänska Bukarest, rapporterar Ekots utsände.

Vad kan man göra utan Ryssland? Ingenting, säger den ryske presidenten.

Det kan inte bli tal om kamp mot massförstörelsevapen utan Rysslands deltagande. Kriget mot terrorismen kan inte vinnas och Nato kommer inte att lyckas med sitt uppdrag i Afghanistan utan Rysslands stöd, sa president Putin efter att ha talat med Natos stats- och regeringschefer.

Vad gäller Afghanistan så syftade den ryska presidenten på att Nato och Ryssland så sent som på fredagen tecknade ett avtal som ger Nato rätt forsla förnödenheter till Natostyrkorna runt om i Afghanistan landvägen genom ryssland. Det gäller dock bara förnödenheter, inte vapen.

Han påminde också om att när talibanerna tvingades bort från makten i Afghanistan så var det Ryssland som hade utrustat den så kallade Norra Alliansen, talibanernas inhemska motståndare, med vapen och instruktörer.

Med syftning till att Ukraina och Georgien så småningom kanske ska få gå med i Nato sade president Putin att framväxten av ett mäktigt militärblock vid Rysslands gräns är ett hot mot Rysslands säkerhet.

Men han berömde också USA för att ha lyssnat på de ryska invändningarna mot den planerade utbyggnaden av missilförsvaret i Europa, och lovade att Ryssland är berett att återgå till avtalet om begränsning av konventionella vapen i Europa, under förutsättning att länderna i väst också är beredda att kompromissa.

Till sist fick han frågan hur det kommer att kännas att avgå från den internationella scenen. Vladimir Putin svarade att det kommer att bli en lättnad.

Stefan Winiger, Bukarest
stefan.winiger@sr.se