Vårdvarsel lagt i Uppsala län

På eftermiddagen varslade Vårdförbundet runt 3 500 medlemmar om strejk. Östhammars kommun och landstinget är de två arbetsgivare som berörs i Uppsala län enligt vad som var känt vid 17.30-tiden. En av de som kan tas ut i strejk om två veckor är Margareta Christensson, barnsjuksköterska på Akademiska sjukhuset.

- Det känns sorgligt att man inte kommit överens. Men vi har kämpat länge för att få upp våra löner, säger Margareta Christensson.

Anna-Karin Eklund, ordförande för Vårdförbundet konstaterade idag att förbundet inte har nått ett resultat som är möjligt att acceptera för våra medlemmar, och ser det inte som framgångsrikt i dagsläget att fortsätta förhandla. Efter det meddelade hon att förbundet varslar cirka 3 500 medlemmar om strejk.

Än så länge finns inga uppgifter om hur många som berörs i Uppsala, bara att landstinget i Uppsala län är en av arbetsgivarna som drabbas.

- Det är inte det optimala att det blir en konflikt, men jag antar att de flesta vill löpa linan ut, säger barnsjuksköterskan Margareta Christensson.

Hur ser du på att tredje man kan drabbas av varslet?

- Att de drabbas i viss mån är oundvikligt. Syftet är att varslet ska märkas. Däremot blir inte sådana personer uttagna som har nyckelfunktioner, så att personers liv och hälsa hotas, säger Margareta Christensson.

Landstingsdirektören Erik Hemmingsson berättar att landstinget i Uppsala län har förberett sig ett tag för att det kunde bli varsel.

- Det här är inget som kommer oväntat för oss. Det har varit någon slags känsla hos båda parter tror jag, att det här kunde gå till konflikt. Vi har en huvudambition och det är att det här inte får innebära fara för våra patienter, säger Erik Hemmingsson.

Varslet ska träda i kraft om fjorton dagar. Vad finns det för chanser att arbetsgivare och fack kommer överens tills dess? 

- Det kan jag inte svara på, förhandlingarna förs på central nivå. Vi tycker, och det görs säkert också vår motpart, att kan vi lösa detta utan konflikt så är det naturligtvis bättre. Det går inte alltid, och då är det den här typen av åtgärder man har att hantera som arbetsgivare, säger Erik Hemmingsson, landstingsdirektör i Uppsala län.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Maria Jansson
upplandsnytt@sr.se