Vårdfacket lägger strejkvarsel för 3 500

Det kan bli strejk i vården om två veckor om inte Vårdförbundet och arbetsgivarna kommer överens om ett nytt löneavtal dessförinnan. Vårdförbundet varslar 3500 medlemmar, bland andra sjuksköterskor och barnmorskor.

– Vi har beslutat att varsla om konflikt, eftersom vi har gjort bedömningen att det inte kommer att vara framgångsrikt att fortsätta förhandlingarna, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Kommer allmänheten att påverkas av det här tror du?

– Allmänheten kommer ju tyvärr då, när det gäller vården, att bli påverkad. Konflikten har vi ju med arbetsgivaren, men eftersom vi finns i vården och behövs för den kommer en del patienter att märka av att det kommer att bli sämre tillgänglighet och längre väntetider, säger Anna-Karin Eklund.

Vårdförbundets strejkvarsel gäller i ett första skede 3 500 medlemmar, både landstingsanställda och kommunalt anställda. Sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensköterskor i åtta län över hela landet tas ut i strejk om två veckor om inte förbundet och arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting kommer överens före det.

Sedan i måndags råder ett avtalslöst tillstånd för Vårdförbundets 90 000 medlemmar.

På fredagen träffade förbundet medlarna igen men beskedet är alltså strejk om inte SKL accepterar lönekraven på 1700 kronor i påslag per år i två år och en lägstal ön på 22 000 kronor.

Anna-Karin Eklund tror ändå på en överenskommelse.

– Naturligtvis ska ju vi teckna ett avtal så småningom och jag betecknar det som gott. Vi kämpar på med vår lönekamp och vi anser att våra krav inte alls är orimliga, säger Anna-Karin Eklund.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se