Nya förhör i Rödebyrättegången

Förundersökningen om vad som hände strax innan pojkarna åkte till familjens gård den sjätte oktober förra året måste kompletteras med ett nytt förhör.

Det bestämde tingsrätten efter att 17-åringens försvarsadvokat uppmärksammat dem på att det det finns ett förhör där en flicka pekar ut en annan än 17-åringen som drivande i gänget.

Bengt Iwars förklarar varför flickans vittnesuppgifter inte funnits med i förundersökningen.

– Det behövdes inte för enligt min uppfattning var det helt klart att han hade ringt de här samtalen, säger Bengt Iwars .

Den 16-åriga flicka som är lillasyster till en av de åtalade pojkarna och som åklagaren nu ska förhöra på nytt var med på skolgården innan gänget åkte till familjens gård.

I förhör inför rättegången mot den mordmisstänkte 50-åringen, har flickan sagt att en 16-åring i gänget ringde till familjens hus på natten innan de åkte dit.

I förhöret sa flickan också att 16-åringen var den som var mest arg och helst ville åka till gården.

17-åringens advokat Christer Holmqvist anser alltså att flickans berättelse ger viktig information om vem som egentligen gjort vad.

Om flickan i det förhör som nu ska göras med henne står fast vid det hon tidigare sagt kan det på nytt aktualisera frågan om de dödshot mot sonen i familjen, som 17-åringen står åtalad för men som han nekat till.

Men åklagare Bengt Iwars tror inte idag på något ytterligare åtal.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se