Norge kan bojkotta OS-invigningen

I Norge föreslår tunga politiker i både regeringsställning och opposition bojkott av invigningen av de olympiska spelen i Peking i sommar om inte situationen för mänskliga rättigheter i Kina förbättras.

– Vi kan till exempel genomföra en bojkott av invigningsceremonin. Det avgörs av vad som händer i Kina den närmaste tiden, säger kulturminister Trond Giske, en av dem som framför tanken om bojkott, till norska NRK:s tv.

Också från oppositionen kommer liknande tongångar, här framförda av Höyres talesman i kultur och idrottsfrågor Olemic Thommessen.

– Att inte delta i öppningsceremonin är ett mycket troligt scenario om vi inte får se andra takter från kinesiskt håll.

Bojkottankarna får också stöd av de tidigare statsministrarna Magne Bondevik och Torbjörn Jagland.

En bojkott skulle bland annat innebära att kung Harald inte åker till OS-invigningen.

Den nu sittande statsministern Jens Stoltenberg avvisade först bojkottanken och att han därför inte tänker avråda kungen från att åka till Peking. Han fick dock omedelbart hård kritik.

Både i oppositionen och bland regeringspartierna tog man sig för pannan och undrade varför Stoltenberg på det här sättet ställer upp för Kina och inte tar chansen att försöka påverka den kinesiska ledningen.

Så nu säger Jens Stoltenberg att hans tveksamhet till bojkott grundar sig på situationen i Kina i dag. Blir den sämre kommer saken i ett annat läge och kan då kräva att prövas på nytt.

Christer Fridén, Ekots Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se