Spanien

Svår torka hotar redan Katalonien

I Spanien närmar sig Barcelona och regionen Katalonien en kris på grund av vattenbristen. Regnvattnet i flodbassängerna är under vad som betraktas en nödnivå redan innan den torra och heta sommarsäsongen nu börjar.

Vatten som forslas in på tåg och båtar kan bli lösningen för det allt torrare Katalonien redan i maj.

Regionens ansvariga politiker har kalkylerat för att sju fartyg ska serva Barcelona de kommande månaderna.

Vattenlasterna är tänkta att komma från närliggande Tarragona, franska Marseille och senare från en avsaltningsanläggning i södra Spanien.

Regionledningen har också tagit kontakt med järnvägen för att chartra tåg, som kan forsla in vatten till Barcelona.

Detta är dyra lösningar, men med 40 procent mindre regn än tidigare år och den värsta torkan på årtionden är läget rent katastrofalt.

Vattenbristen har dessutom lett till en kraftig konflikt med Spaniens regering. Madrid förbjuder de katalanska politikerna att avleda vatten från floden Segre, som flyter ner från Pyrenéerna.

Det vore ett allvarligt ekologiskt ingrepp, heter det.

Floden Segre fyller dessutom på floden Ebro, som städerna Valencia och Murcia vill ha sin del av för att fylla på simbassängerna och bevattna golfbanorna så att turisterna fortsätter att komma.

Förhoppningsvis blir vattensituationen inte lika krisartad nästa år när Barcelona får sin egen avsaltningsanläggning.

Men till dess gäller böter mot slöseri. Häromdagen utdelades den första till en privatperson, som ska betala nästan 30 000 kronor för att illegalt ha fyllt sin simbassäng med de eftertraktade dropparna.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se