Ny rekordsommar väntas för charterresor

Ännu en rekordsommar närmar sig för resebranschen. För många är det förra sommarens ruggiga väder som fått dem att boka resor till solen. Många vågar inte chansa på bättre väder i år. 

En av dem som tar det säkra före det osäkra är Rita Bergman som tänker åka till Italien.

– Förra sommaren kom jag hem från Italien till midsommar och sedan var det dåligt väder i två månader. Man vet ju aldrig när det är fint väder här hemma, men annars tycker jag att den svenska sommaren är jättefin, säger hon.

Drygt en miljon svenskar kommer att resa utomlands i sommar och i år är de bättre förberedda än förra sommaren.

Antalet bokade charterresor är uppemot tio procent högre i år än samma tid förra året.

På reseföretagen har man ännu inte känt av någon stundande lågkonjunktur och man har inte planerat för någon nedgång i försäljningen.

Inte heller klimatdebatten om flygets inverkan på miljön verkar ha haft någon större effekt på resenärerna.

Klimatkompensation, en avgift man som resenär frivilligt kan välja att betala för att kompensera sitt resandes miljöpåverkan har haft dålig genomslagskraft.

– Vi startade med klimatkompensation för ungefär ett år sedan och det har ju inte fallit speciellt väl ut. Det är mindre än en procent av kunderna som väljer att köpa till den här klimatkompensationen. Det är vi ju alls inte speciellt nöjda med förstås. Man tycker att man som enskild individ inte klan påverka så mycket, säger Pär Kjellin, Sverigechef för Apollo.

Trots att många är ute i god tid i år och planerar sin utlandssemester finns det gott om platser kvar. Och det är inte alla som låter sig skrämmas av det opålitliga svenska klimatet.

– Sverige är bäst på sommaren. Vi solar, badar, idrottar och har semester, säger Mats Holmsen som tänker vara på landet i sommar.

Tycker du att vädret duger till det?

– Förra sommaren var ju i gråzonen, men förhoppningsvis blir det bättre i år.

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se