Martin Luther King hyllades i Memphis

Tusentals människor samlades på fredagen i Memphis i Tennessee för att hedra minnet av Martin Luther King, fyrtio år efter att medborgarrättsledaren sköts till döds. Bland alla som ville hylla Dr King i Memphis fanns också två av presidentaspiranterna.

Demokraternas presidentaspirant Hillary Clinton sa att om hon blir president så ska hon utse en särskild minister med uppgift att få slut på fattigdomen i USA.

– Vi måste uppfylla Martin Luther Kings drömmar, men det är lång väg kvar, sa Clinton med tårar i ögonen

I det strilande regnet i Memphis hade tusentals människor samlats för att hedra Dr King, en av USA:s genom tiderna mest beundrade personer. Bland talarna utanför det ökända motellet där King sköts till döds 1968 fanns också republikanernas presidentkandidat John McCain. Han passade på att be om ursäkt för att han på åttiotalet röstade nej när kongressen införde en särskild helgdag i USA till Kings minne.

– Jag gjorde fel, sa McCain.

Demokraternas Barack Obama var inte på plats i Memphis, men vid ett valmöte i Indiana hyllade han Martin Luther Kings kamp mot fattigdom och segregation.

– Martin Luther King visade att människor med olika bakgrund kan enas kring samma mål, sa Barack Obama, på årsdagen fyrtio år efter mordet

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se