Argentina

Fängelse för adoption under diktaturen

En domstol i Buenos Aires dömde på fredagen ett par till fängelse i sju respektive åtta år för att de under militärdiktaturen med hjälp av falska papper adopterade en flicka som fötts i fångenskap och vars föräldrar dödades av militären.

Det här var första gången som offret självt inlett rättegång mot sina adoptivföräldrar.

Maria Eugenia Sampallos röst vibrerar av indignation när hon förklarar att de som agerat som hennes adoptivföräldrar, inte är några adoptivföräldrar.

– De förfalskade alla papper och ljög för mig hela min barndom. Inga emotionella band binder mig vid dem.

Hon håller upp två suddiga svart-vita bilder. Det är hennes riktiga föräldrar. De greps av militären i december 1977. Två månader senare föddes Maria Eugenia.

Vad som hänt med hennes föräldrar är det ingen som vet. Själv togs hon om hand av en militär som sålde hennes vidare till ett barnlöst par.

Hittills har 88 barn som fötts i fångeskap och sen adopterats på falska grunder hittats i Argentina. Men det här var första gången ett offer sjäv inlett en rättegång.

Maria Eugenia och hennes advokat hade krävt 25 års fängelse. När domen läses tittar hon spänt på domaren. Hennes falska adoptivföräldrar sitter på andra sidan gången - han sitter hela tiden och vrider sin mustasch. Hon tar gång på gång fram en spegel för att bättra på sminket. Ingen av dem ser särskild skuldtyngd ut.

Utanför står en grupp ungdomar vars föräldrar också försvann under militärdiktaturen.

– Det ska gå för er som för nazisterna, ropar de. Var ni än befinner er, ska vi hitta er.

Men domen blev ändå en besvikelse. Sju till åtta års fängelse, istället för dom 25 man krävt.

Maria Eugenia ser ändå inte besviken ut när hon skyndar bort för att slippa journalisternas frågor. Hon är 30 år nu, men hennes liv har bara börjat.

Lars Palmgren, Buenos Aires
lars.palmgren@sr.se