Mariannelund

Kinesiskt lockas av småländsk kulturfestival

Nu visar kineser intresse för Mariannelund. I sommar kommer både kinesiska konstnärer och en kinesisk kulturdelagtion att besöka orten vid en helt ny kulturfestival som en rad mariannelundsbor dragit igång.

- Vi har ett samarbete med Yunnanprovinsen i Kina, säger Stefan Torsell som är medlem i kulturakademien Mariannelund som arrangerar kulturfestivalen.

I sommar arrangeras för första gången Folk 08 lokal global i Mariannelund,  det är en slags kulturfestival där kulturutbyte mellan skandinaviska och internatioenlla konstnärer ska ske .

Konstnärer, dansare och poeter från olika håll i världen dyker upp  men tyngdpunkten ligger på Kina för en delegation med kulturrepresentanter från Yunnanprivinsen i Kina kommer att dyka upp i det lilla samhället.

Tanken med festivalen är att kulturutbyte och möten ske och för Mariannelund är det första gången något liknande arrangeras.

Intiativ till arrangemnaget har tagits av Anna Mellergård, mariannelundsbo som år 2000 öppande det skandinavisk-kinesiska kulturcentrat TC/G Nordica i mångmiljonstaden Kunming i södra Kina. Där visar skandinaviska konstnärer upp sig.

I mariannelund kommer Anna öppna ett litet kinesiskt kulturcentrum och dessutom så har hon nu tillsammans med Mariannelunds kulturakademi nu alltså dragit igång sommarens kulturfestival på hemmaplan.

Det är många som tycker det här är spännande. Johanna Svensson arbetar  för Emilkraften som är ett samarbete mellan Eksjö kommun och organisationer i Mariannelund.

- Jag tror det blir ett lyft, vi är inte bortskämda med så mycket aktiviteter i  Mariannelund så det här betyder mycket, säger hon.

Reporter Anna Eriksson
 anna.eriksson@sr.se