Fördjupad kris i Ungern

Regeringskrisen i Ungern får allt allvarligare ekonomiska konsekvenser. Den ungerska valutan forint sjunker kraftigt och utländska investerare drar sig för att satsa pengar i det ständigt krisdrabbade Ungern.

Sedan i tisdags styrs Ungern av en minoritetsregering eftersom det liberala partiet Fridemokraterna lämnade den socialistiska regeringen.

Anledningen till att Fridemokraternas tågade ut ur regeringen var att Ungerns premiärminister Ferenc Gyurcsány sparkade sjukvårdsministern Agnes Horvath efter att ha förlorat en omröstning i parlamentet om en sjukvårdsreform.

Den nu styrande minoritetsregeringen betecknas som en ”lam anka” men socialistpartiet vill inte ha nyval eftersom opinionssiffrorna är allt annat än gynnsamma. Premiärministern har utlovat att utarbeta ett krisprogram över veckoslutet. Ordinarie parlamentsval ska hållas 2010.

Nu kan det mycket väl bli tidigarelagda val. Anledningen är att den ungerska valutan forint sjunkit kraftigt under veckan och den ungerska börsen har skakats om ordentligt. Ungerns centralbank såg sig i veckan tvingad att höja styrräntan för första gången sedan 2006.

I ekonomiska kretsar kallas Ungern för ”Centraleuropas sjuke man” med bland annat EU:s högsta budgetunderskott.

Risken bedöms vara stor att den ungerska valutan utsätts för starka spekulationer och att utländska investerare drar sig för att satsa pengar i landet med en nästan permanent politisk och ekonomisk kris.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se