300 i länet kan tas ut i vårdstrejk

Vårdförbundet varslar om strejk för närmare 300 medlemmar och oorganiserade i Uppsala läns landsting och Östhammars kommun.
- När det gäller Uppsala län så har vi flera arbetsgivare som har nöjt sig med att se botten på vårt avtal som tak, säger Agneta Wiberg, ordförande i Vårdförbundet Uppland.

- Vi lägger det här varslet därför vi inte har nått framgång när det gäller våra löner. I länet har vi bara fått lite drygt två procent i löneökning.

Är det extremt dåligt just i Uppsala län?
- Vi har legat tvåa i löneligan, om man kan uttrycka det så, i många år. Nu har vi halkat ner, och ligger på en femte plats tror jag.  

Vårdförbundets strejkvarsel berör femton avdelningar på Akademiska sjukhuset, bland annat ortopedmottagningen och en akutvårdsavdelning. Dessutom innefattas operationsavdelningen på Enköpings lasarett och hemsjukvården i Östhammars kommun.

Vårdförbundet anser att medlemmarna måste få mer i lön, och bland Uppsalaborna verkar det finnas stöd för att dom varslar om strejk.
- Jag har full förståelse för det, med tanke på den utbildningsmängd sjuksköterskorna har, och den låga lön de har, säger en man på stan.

- Det är väl en viktig åtgärd, de måste få betalt för sitt jobb, säger en kvinna.  

- Det finns ju inte så många andra sätt att påverka lönen än att gå ut i strejk. Tycker de att de har fel lön, då är det väl rätt att gå ut och strejka, menar en annan kvinna.

Nu väntar man på nya förhandlingar, men om inte parterna kommer överens inleds strejken den 21 april.
- Det här är vårt sista vapen, det är inget vapen vi tycker om till att ta till, säger vårdförbundets Agneta Wiberg.

Christine Odén
christine.odén@sr.se