Fotboll

J-Södra siktar uppåt

2008-04-05: Det är idag exakt en vecka kvar till J-Södras premiär i Superettan. På lördag möts Åtvidaberg och J-Södra på Kopparvallen. Förra årets streckdramatik vill laget slippa och målet är en plats i mitten av tabellen.

- Målet är att vi sämst ska vara åtta eller bättre. Vi har en trupp som är bättre än ifjol. Utöver nyförvärven har vi fått tillbaka många skadade spelare, som nästan också kan räknas in som nyförvärv, säger tränaren Thomas Ek.

Laget kom hem i fredagsnatt från ett veckolångt träningsläger på Cypern och på söndag är det dags för genrep borta mot IFK Malmö.

- Jag skulle vilja se lite vassare anfallsspel och att vi skapar mer då, säger Ek.

Just anfallsspelet är det som oroar inför seriepremiären. Patrik Elmander, som öst in mål i superettan under två år med J-Södra, försvann i vintras till Örgyte. J-Södra hittade en ersättare för bara ett par veckor sedan i den estländske landslagsmannen Kristen Vikmäe.

- Vikmäe är lik Elmander på så sätt att han är oöm i sitt sätt att spela. Han är kanske inte den målskytt som Elmander var, men han kommer breda vägen för våra andra forwards, säger Ek.

Vikmäe är långt ifrån toppform och ligger efter inte minst i matchträning. Tommy Thelin har också varit borta och är inte på topp. Johan Fäger är den som ligger längst fram i träningen. Michel Kamhie och Axel Norderyd har en bit kvar.

- Det oroar att våra toppforwards inte är i matchform, men dom tar ett steg framåt för varje dag, säger Ek.

Förra säsongen blev tung. Kontraktet räddades i sista omgången och J-Södra slutade på 13:e plats. Hemmaspelet var rent ut sagt dåligt och laget vann bara 3 av 15 hemmamaatcher.

- Lite roligare fotboll hoppas jag att vi får se på hemmaplan. Snabbare spel, mer passningsspel och mer folk i anfallsspelet är det jag hoppas att vi får se, avslutar Ek.

Henrik Gustavsson
henrik.gustavsson@sr.se