västerås

Utställning om trafficking på Länsmuseet

Människohandel eller trafficking som det också kallas är en modern form av slaveri som pågår runt om i världen. I dag lördag öppnar en utställning på temat trafficking på Länsmuseet i Västerås.

- Det är en viktig utställning som kan väcka väldigt många frågor och känslor. Vi vill nå alla här i Västmanland: ungdomar, vuxna och myndighetspersoner för att upplysa om problematiken som finns, säger initiativtagaren Jurgita Ravajtyte.

Trafficking är en världsindustri för människohandel som årligen, enligt FN, omsätter omkring sju miljarder dollar. Oftast handlar det om kvinnor och barn som tvingas in i prostitution.

Som besökare på utställningen får man veta vad trafficking är genom alla bilder och den film som visas.

Sveriges roll i trafficking är att många människor från exempelvis Östeuropa slussas vidare härifrån för sexhandel i andra länder, men också att många kommer hit för att prostituera sig.

Utställningen på Länsmuseet är ett samarbete mellan Mälardalens Kvinnolobby och Brottsofferjouren i Västerås.

Helena Wahlund från Brottsofferjouren tror inte att det är omöjligt att trafficking förekommer även i Västmanland.

- Troligtvis finns det med tanke på närheten till Stockholm och lättheten att transportera hit och så vidare. Polisen i Västmanland säger ju att de inte har upptäckt några fall ännu, men det betyder ju inte att det inte finns.