Vårdförbundet i länet upp till kamp

Stridsviljan är mycket stor inom Vårdförbundet i Västmanland. Om två veckor kan det bli strejk i många landsting och kommuner däribland Landstinget Västmanland och Västerås kommun.

Varslet i Västmanland omfattar bland annat biomedicinska analytiker på blodcentralen och sjuksköterskor på ortopedmottagningen, kirurgmottagningen, operation, magnetröntgen, infektionsmottagningen, ögonmottagningen och medicinavdelning 15 på Centrallasarettet i Västerås.

Även distriktssköterskor och barnmorskor på en rad vårdcentraler i Västerås berörs.

Alla sjuksköterskor på Gryta korttidsboende och på rehabiliteringsavdelningarna Bryggan och Bojen, som Västerås stad driver, ingår också i konflikten.

Jani Stjernström från Vårdförbundet i Västmanland säger att varslet inte var oväntat.

- För våra medlemmar här i Västmanland så har man nog känt av att det här är den slutliga vägen man måste ta även om ingen tycker om att utsätta tredje part.

- Det finns en mycket stark kämpaglöd här i Västmanland för att tydliggöra för arbetsgivaren att man är grupper som är livsviktiga för sjukvården och att vi behövs. Man känner sig kränkt med den dåliga betalning som man får, säger hon.

Vad säger du om att tredje man, patienterna, drabbas av en eventuell strejk?

- Vi har naturligvis försökt ha en tanke på tredje part när vi lagt det här, att de inte ska blir akut utsatta för farligheter. Men visst, det kommer att göra att man får fördröjningar och besvär med att kanske åka längre sträckor för undersökningar.

- Men vi har resonerat så att det ska bli tydligt på en gång för arbetsgivaren vad det innebär när man kanske bli av med så många, eftersom en hel del av våra medlemmar har sagt att man är villig att sluta om man inte får högre lön, säger Jani Stjernström.

Hon säger också att hon tror att strejken verkligen kommer att bryta ut den 21 april.