Många Pekingbor har vräkts inför OS

Inför OS har Peking byggts om i rasande fart men bakom den snabba utvecklingen döljer sig mängder av vräkningar. Kontrakt mellan myndigheterna och fastighetsbolagen har gjort att vanliga människor förlorat sina hem utan att kunna protestera.

– Jag skrev till fastighetsbolaget att det här är vår familjs mark som vi har tvingats bort ifrån, säger Hua Xinming medan hon visar bilder på sitt barndomshem i centrala Peking.

Fastighetsbolaget i Hongkong skrev tillbaka att de bara följde den kinesiska lagen, rev huset och byggde en lyxklubb på tomten.

Det var Hua Xinmings farfar arkitekten som lät bygga huset 1914, men under kulturrevolutionen lade rödgardisterna beslag på det och lät främmande hyresgäster flytta in. De fick kompensation av fastighetsbolaget för att flytta, medan Hua Xinmings familj inte har fått någon kompensation alls.

– De är som tjuvar och rövare som stjäl ens saker, man springer efter dem och ropar, jag har blivit bestulen! säger Hua Xinming.

Pekings myndigheter har tjänat stora pengar på att sälja mark till fastighetsbolagen.

Utvecklingen har mycket gått snabbt, och det beräknas att en och en halv miljon Pekingbor har behövt flytta de senaste åren. Många har inte fått ordentlig kompensation, och människor har hotats av fastighetsbolagets vakter eller gripits av polisen när de protesterat.

Hua Xinming har gått till domstol, men domstolen erkänner inte ens att hennes familj är de riktiga ägarna till huset.

För henne betyder den nya lagen om privat ägnade som kom förra året ingenting.

– Den nya lagen får det att framstå som om det inte funnits någon privat egendom i Kina tidigare , säger Hua Xinming som trots hot fortsätter att kämpa för rätten till kompensation.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Reportaget om kampen för huset kan du höra i reprisen av Godmorgon Världen i P1 kl 22:05 6 april. Du kan också lyssna på hela reportageserien ”Peking och rättvisan” på vår specialsida sverigesradio.se/kina