Uppsala

Samling för hyresrätten

Under lördagen genomförde Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta en manifestation för hyresrätten och mot marknadshyror. 
- Att man ska kunna bo hur man vill och hyra, det tycker jag är viktigt. Att man inte behöver köpa en lägenhet, säger hyresgästen Rune Hovberg från Uppsala som var med och demonstrerade.

- Jag tycker hela den här historien är, banalt uttryck, ett hot mot demokratin. Det bara bidrar till att skillnaden mellan de som har och de som inte har blir större och större, säger Åsa Wikström.

På Vaksalatorg trängs Hyresgästföreningens manifestation med torghandel och loppisbord. Man protesterar mot den statliga utredningen, som väntas föreslå bland annat marknadshyror för hyresrätter. Maud Hagberg är ordförande för Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta:
- Vi håller på och protesterar mot den här utredningen Michael Koch har gjort åt Mats Odell, om att det ska bli försämringar för hyresrätten. Går man över till marknadshyror, blir det katatrofala höjningar och folk har inte råd att bo.

- Jag vill höja min röst mot marknadshyror och utförsäljningen av hyresrätter, säger Annette Bergman, iklädd en pin där det står ”Jag älskar att hyra”.

Vad skulle det innebära för dig?
- Att jag skulle få svårt att bo kvar

Manifestationen hålls på ett tjugotal orter. Folk uppmanas att skriva på en del av ett gigantiskt stort vykort som ska pusslas ihop och överlämnas till Mats Odell samtidigt som utredningen presenterar. Mats Bergman är en av dom Uppsalabor som satt sitt namn på kortet:

- Det lilla man kan göra att visa att det är viktigt att det finns kvar ett blandat boende. Det ska finnas bostadsrätter också. 
 

Christine Odén
christine.oden@sr.se