fårö

Kulturpolitiker ger Bergmancenter stöd

Fårö är en ovanligt välfunnen plats för ett Bergmancenter. Det säger riksdagsledamoten Anders Åkesson (c) som också är ledamot av kulturutskottet.

När gotlandscentern denna helg hade distriktsstämma bjöd de in den centerpartistiska riksdagsmannen Anders Åkesson som också är ledamot av kulturutskottet, för att få honom att trycka på för ett Bergmancenter.

- När jag kommer till riksdagen nästa gång kommer jag att ta kontakt med folk på kulturdepartementet och uppmärksamma dem på planerna som finns på Bergmancenter på Fårö, säger Anders Åkesson som vill diskutera om det går att utveckla centret till ”något som kan bli så bra som det känns just nu”.

Anders Åkesson säger att för Ingmar Bergmans minnes skull är det väldigt viktigt att man kan permanenta en fysisk plats där man kan illustrera hans verk och forska kring dem. Eftersom Bergman valde Fårö som sin sista bostad och många filmer är inspelade där är Fårö en ovanligt väl funnen plats för ett Bergmancenter, tycker han.

Att de 20 miljoner kronor som regeringen avsatte i sin höstbudget till Bergmans minne redan är intecknade ser Anders Åkesson inte som ett problem.

- Det visar att det finns initiativförmåga. Som jag ser det var de 20 miljonerna ett första steg i att kulturpolitiskt säkerställa minnet av Ingmar Bergman.