Kerstin Ekman: Händelser vid vatten och Eva-Marie Liffner: Imago

6 april

Två böcker att läsa om

Kerstin Ekman: Händelser vid vatten

Denna roman kom ut 1993 och sen dess läser jag om den med jämna mellanrum. Det är bara för att njuta, för att få vistas i det jämtländska sommarlandskapet i blekt nattljus, känna dofter och höra sällsamma ljud. Men också för att vara tillsammans med människorna, gröna-vågarna som flyttat in med getter och yste och världsfrånvända planer, de bofasta som polisen och provincialläkaren. Och som en drivande oro genom hela berättelsen ligger det ouppklarade mordet på midsommaraftonen för arton år sen.

Eva-Marie Liffner: Imago

Här finns också en ouppklarad död, ett likfynd i en mosse på Jylland, alldeles vid tyska gränsen.
Det är en ung soldat, förmodligen från det gamla kriget mellan Danmark och Tyskland, där Schlesvig och Holstein försvann från Norden. Mitten på 1800-talet om ni skulle ha glömt det.
Men likfyndet görs 1938, när judiska flyktingar plötsligt börjar söka sig över gränsen. Och tidningsuppgiften hittar Esme på 2000-talet när hon spionerar i professorns papper på historiska institutionen i Köpenhamn.
Låter det rörigt? Det är det inte även om man får skärpa sina sinnen på vägen mellan de tre planen: slaget vid Dybbölsskansar,l ukten av krut och bränt kött. Och trettiotalets grävande i porsdoft och mossvatten och skelett som klingar när spaden träffar. Och så Esme, 157 cm hög, som tubbar vakten på universitetet att köra henne i den ärvda Cheva Impalan till platsen för ”brottet”.
Hon vill få reda på allt, dvs vad är minnen,vad är historia, vad är verklighet.
Har man läste den här boken måste man läsa om den. Dels för att förstå dess gåta,dels för att få vandra på den gungande mossen.