Övertorneåföretag satsar hårt på Kina

Kabeltillverkaren Kablia i Övertorneå har i snabb takt byggt upp handelsrelationer med monteringsfabriker i staden Guangzhou i södra Kina. Kablias vd Hans Mörtberg arbetar på heltid med marknadsföring mot Kina.

Kablia som har 16 anställda i Övertorneå gör specialkablar till datautrustningar, exempelvis taxametrar, kablar för sattelisändare med mera.

I Övertorneå görs tekniskt sett mer komplexa kablar i små serier än de man nu lagt ut på montering i stora volymer i södra Kina.

- Kineserna vill ha stora beställningar, säger Hans Mörtberg. Sedan ett år har vi produktionssamarbete med några företag där.

- Inom vår brasch har många fått lägga ner, många jobb har försvunnit. Det här samarbetet säkrar jobb både här och där, säger han och berättar att en typ av kabel kostar sammanlagt 55 kronor att producera i Sverige, medan kostnaden blir 17 kronor i Guangzhou.

Har du koll på hur arbetarna har det i fabrikerna där de monterar?

- Ja jag är ju på besök ibland och ser hur det ser ut och då frågar jag hur gamla de är som arbetar där, och förklarar att vi accepterar inte barnarbete, förklarar Hans Mörtberg.

Framtiden?

Han säger att ska vi kunna hänga med i konkurrensen i världen så måste vi till Kina.

- Kan de bara klara den demokratiska övergången, som de måste göra så finns det 1,3 miljarder kineser som är på stormfart framåt! Och då gäller det att hänga med dem och inte gråta över att de tog över eller nåt sånt!

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se