Matfors

Kyrkportarna öppna trots renovering

I vanliga fall stängs kyrkorna när de renoveras, men inte i Tuna församling i Matfors. Där hålls kyrkportarna öppna under renoveringen.

Det är ovanligt arbetssätt konservatorerna från Länsmuseet i Västernorrland får testa på. Kyrkan hålls öppen samtidigt som allt ifrån orgelfasaden, predikstolen, krusifixet till lösa inventarier restaureras .
Tuna församling är beroende av att kyrkan hålls öppen för att kunna bedriva sin verksamhet. Enligt kyrkoherden Gunnar Oreland är det inte något problem med att församlingen och konservatorerna samsas under samma tak.
– Det går utmärkt. Vi har lyckats anpassa oss och det gäller bara att städa undan dammet så kan vi vara här,säger han.
Konservatorn Kerstin Wetterström är positiv till det lite ovanliga arbetssättet och berättar att de i dagsläget har hunnit förbättra halva kyrkan.
– Det har fungerat väldigt bra. Det kräver givetvis en planering och det är väl därför det har gått bra. Vi har varit medveten om när en konfirmation har ägt rum och de har kontrollerat med oss att det fungerar, säger hon.
Allmänheten har nu möjlighet att följa omvandlingen av kyrkan på nära håll. Enligt kyrkorådets ordförande Tommy Eriksson har ingen i församlingen uttryckt någon ogillande till synen av byggnadsställningen i kyrkan. 
– Alla tycker att det är bra att vi renoverar upp kyrkan så vi har bara fått positiva reaktioner.
Arbetet beräknas kosta 1,6 miljoner kronor och vara klart i juni.

Helene Nyberg