Uppsala

Lokallösning för språkklass i sikte

Tal- och språkklassen på Bäcklösaskolan i Uppsala har fått beskedet att de inte får flytta med när resten av skolan evakueras på grund av en fuktskada. Istället för Valsätraskolan som alla andra, anvisas de tolv barnen i tal-och språkklassen till Ekudden i Ulleråker.

Både föräldrar och lärare är upprörda över beskedet att deras barn inte får följa med. Gunilla Persson är ansvarig pedagog i talspråkklassen på Bäcklösaskolan:

- Vi ser ju den enda lösningen som riktigt bra att vi får följa med resten av Bäcklösas elever och personal till Valsätraskolan, för att kunna fortsätta det samarbete vi har byggt upp och ge våra barn en trygg och naturlig uppföljning.

Hur många barn handlar det om?
- I dagsläget har vi tolv elever, men vi har fått nej, det finns inte plats.

De tolv eleverna i tal-och språkklassen har specialundervisning i grupp och enskild talträning, men har gemensamma lektioner med de andra eleverna på skolan i idrott och slöjd. Det och den gemensamma lunchen och rasterna då alla barnen leker ihop har varit mycket bra för tal-och språkelevernas integrering. Att flytta till en annan skola där det inte finns några jämnåriga kamrater är helt fel, tycker både barnens föräldrar och lärarna på skolan.

Cecilia Forss, moderat komunalråd och ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun, håller med:
- Jag tycker att det är väldigt befogade tankar som föräldrar har framfört och jag blir väldigt glad om vi också kan gå till mötet, och det tror jag att vi också kommer att kunna göra.

För fastighetskontoret har återigen tittat på evakueringen av Bäcklösaskolan och kommit fram till att det vore fel att skilja på tal- och språkklassen och de andra eleverna. Istället funderar man nu på två andra alternativ: att göra plats för tal-och språkklassen på Valsätraskolan eller att bygga en barack på Valsätraskolans område.

- Jag skulle tro att besked kommer i början på nästa vecka, men jag tycker att föräldrar ska känna att det här kommer att bli bra, att de inte ska oroa sig över helgen, säger Cecilia Forss, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun.

Monika Titor
monika.titor@sr.se