Missförhållanden på Electrolux i Mexiko

Arbetare på Electrolux kylskåpsfabrik i Mexiko, med flera tusen anställda, vittnar om allvarliga missförhållanden. Kvinnliga arbetare på fabriken säger att chefer kräver sexuella tjänster. Arbetarna hindras också från att organisera sig fackligt. Det avslöjar programmet Kaliber.

– Pratar man om att starta fackförbund på arbetet får man sparken, säger Roxana Mendez som jobbar på Electrolux fabrik i Mexiko.

I Mexiko är det olagligt för arbetsgivaren att förhindra facklig verksamhet. Enligt de anställda råder det totalt fackförbud och den som kritiserar ledningens förbud kan få sparken.

Kaliber har varit i kontakt med flera arbetare som jobbar på Electrolux fabrik. Alla har samma bild, att man inte får organisera sig fackligt och att kritik mot företaget bemöts med hot och tillrättavisningar.

Electrolux ansvariga för miljö och sociala frågor heter Henrik Sundström.

– Arbetarna på fabrikerna, oavsett var de är i världen, har rätt att engagera sig fackligt. Om det skulle vara så är det klart en avvikelse från hur vi ska hantera den här typen av frågor inom Electrolux.

Flera av de kvinnliga arbetarna på fabriken vittnar också om hur de krävs på sexuella tjänster av sina chefer. Tjänsterna görs bland annat på fabrikens toaletter.

Säger de nej kan de få lönen sänkt eller kan bli nerflyttade i hierarkin. Det här är något som satts i system, säger man på arbetsrättsorganisationen Cetlac.

Förmännen kan tack vare sin maktposition tvinga underlydande att gå med på sex, säger Angel Andasola på Cetlac, som har många års erfarenhet av maktmissbruk och sexuella trakasserier på fabrikerna.

En kvinna berättar att hon förväntades gå med på flera sexuella förslag från en av förmännen.

– Det var efter att jag tackat nej till hans förlag som han såg till så att jag flyttades ner till den lägsta positionen som finns här på fabriken.

Henrik Sundström på Electrolux reagerar starkt på anklagelserna.

– Det ska självfallet inte förekomma. Vi känner till två fall av sexuella trakasserier på fabriken i Juarez under de tre år som den varit där. I ett av fallen fick förmannen gå, i det andra fallet kunde vi inte utreda fallet.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi kommer att gå igenom de här anklagelserna och kontakta fabriksledningen och diskutera frågorna med dem.

Marcus Hansson, Kaliber
marcus.hansson@sr.se

Mikael Funke, Kaliber
mikael.funke@sr.se

Eftersom arbetarna vill vara anonyma så är deras namn utbytta i inslaget.

Mer om det här hör du i Kaliber i P1 i dag klockan 13.03.