Fartygstrafik stoppad på Göta älv

All fartygstrafik på Göta älv stoppades under söndagen på grund av den stora brand som bröt ut på Hisingen i Göteborg på lördagseftermiddagen.

Det är explosionsrisken som fått räddningstjänsten att avlysa all sjötrafik. Även ett stort område runt brandplatsen är avspärrat.

Branden bröt ut vid femtiden på lördagseftermiddagen i en stor lagerlokal på Backa Strandgata som ligger intill älven. Fem stora plastbåtar plus en stor mängd trädgårdsmöbler blev lågornas rov och plasten orsakade också en stor svart rökpelare som sågs över hela Göteborg.

I lagerlokalen fanns bland annat ett stort antal, oklart hur många, syrgas- och acetylengastuber.

- Det finns en explosionsrisk, säger Stefan Rahm, stabschef på räddningstjänsten i Göteborg. Vi håller därför på att kyla ned härden på håll. Vi räknar med att hålla på med det fram till måndag morgon.

I många liknande fall brukar polisen skjuta sönder upphettade gastuber. Men det bedömdes inte kunna ske i det här fallet eftersom man inte kunde komma åt dem på ett tillräckligt säkert sätt. Då återstod bara avkylning, vilket tar lång tid.

Möjligen kan sjötrafiken släppas på igen vid niotiden i kväll.

Stoppet innebar att två fartyg som skulle upp i Vänern fick ankra upp vid Trubaduren i inloppet till Göteborgs hamn under dagen. En båt som skulle lämna Göteborg fick ligga kvar vid kaj i Surte och vänta.

Fyra män rökskadades lindrigt i branden och fick tas om hand på sjukhus. På söndagsmorgonen hade dock samtliga fått lämna sjukhuset.