20 000 obesvarade mejl hos Migrationsverket

1:59 min
  • Den som mejlar migrationsverket kan få vänta veckor på att få svar. Myndigheten har i nuläget runt 20.000 obesvarade mejl och anställda vid myndighetens kontaktcenter, i bland annat Örebro, har fått jobba övertid för att försöka lösa situationen.

  • Migrationsverket räknar i år med att ta emot runt 400.000 mejl, jämfört med 170.000 under den stora flyktingvågen 2016. Pandemin är en förklaring men även att många har haft frågor kring situationen i Afghanistan och kring den nya lagstiftning som infördes i somras.

  • För att lösa problematiken så har Migrationsverket redan anställt ytterligare 55 personer till deras kontaktcenter. Samtidigt har man i perioder kortat telefontiderna och befintlig personal har fått arbeta övertid och på helger.

Samtidigt ska myndigheter hantera mejl som inkommer skyndsamt. Och eftersom det nu kan dröja veckor innan den sökande får svar så lever myndigheten inte upp till lagen.

– Det rimmar lite illa. En myndighet får inte lägga mejl eller vanliga brev på hög. Men det låter i alla fall som att myndigheten inser att de har ett problem och att de vidtar åtgärder för att komma till rätta med det, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.