Om gudstjänsterna i Sveriges Radio P1

Ritual och reflektion, musik och kontemplation, andlighet och skönhetsupplevelser – det bjuds du på i Gudstjänsten i P1.

Gudstjänsten är Sveriges Radios äldsta program och sändes första gången den 1 januari 1925 från Jakobs kyrka i Stockholm. Sven Jerring påannonserade.

Idag hör du gudstjänster från olika platser och olika samfund i Sverige varje söndag klockan 11.03 i P1. En del direktsänds och en del är förinspelade. Du kan lyssna på alla gudstjänster här på hemsidan i 30 dagar efter sändningen i radio. De finns även tillgängliga i appen Sveriges Radio Play. En del av det talade innehållet, ofta predikan eller ett samtal,  finns att ladda ned som podd.

Ibland är det religionsmöten då någon från de andra stora världsreligionerna bjuds in till dialog i den kristna gudstjänsten. Det moderna Sverige är mångreligiöst och det hörs i radiogudstjänsten.

Gudstjänsten produceras av journalister stationerade i Göteborg, Karlskrona, Växjö, Örebro och Umeå. Producenterna har i uppdrag att se till att gudstjänsten i så stor utsträckning som möjligt speglar variationen och utvecklingen i svenskt gudstjänstliv.

Välkommen att lyssna!
Och kom gärna med tips och synpunkter på vad du vill höra i gudstjänsten.

Sänds söndag 11.03