60 års maktmonopol brutet i Paraguay

Paraguays nye president heter Fernando Lugo. Den tidigare biskopens seger i valet i söndags innebär att Coloradopartiets totala maktmonopol under över 60 år nu brutits. Men det är ingen lätt uppgift som väntar den nye presidenten.

Fernando Lugo var favorit i alla opinionsmätningar. Men den senaste tidens rykten om valfusk var så intensiva att de fick Lugo att säga han inte tänkte acceptera valmyndigheternas snabbräkning. Han misstänkte att urvalet var gjort för att ge intryck av att Coloradopartiet än en gång var på väg att segra. Så blev det nu inte.

Både vallokalsenkäter och valmyndighetens snabbräkning visade på ett tidigt stadium en solid seger för Fernando Lugo.

En bild som kanske visar att Paraguay inte längre är så korrupt som ryktet gör gällande.

Lugos seger är historisk på flera sätt. Efter drygt 60 år vid makten så har Coloradopartiets, den ökände diktatorn Alfredo Stroessners parti, totala dominans brutits och för första gången i Latinamerikas historia blir en tidigare biskop president.

Även om Fernando Lugo beskriver sig som en mittenpolitiker så tolkas hans seger som en förstärkning av den vänstertendens som dominerat i Latinamerika de senaste åren.

Förväntningarna på honom är stora, framför allt från den fattiga majoriteten.

Men han kommer inte att få det lätt. Inte bara för att han förmodligen kommer att vara i minoritet i parlamentet. Utan också för att hans stora projekt, som går ut på att omförhandla kontrakten för de stora vattenkraftverk som Paraguay äger tillsammans med Brasilien och Argentina, inte har särskilt stora möjligheter att lyckas.

Men oavsett det så har alldeles klart en ny era inletts i Latinamerikas mest bortglömda land.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se