EM 2004

Zlatans konstlobb räddade Sverige

0:41 min

Zlatan Ibrahimovic kvitterade med ett sent drömmål i den viktiga matchen mot Italien. 1–1 innebär att Sverige fortfarande toppar grupp C inför den avslutande gruppspelsomgången.

Sverige fick ägna stor del av den första halvleken att jaga boll mot ett taggat Italien, som spelade runt och hade ett antal chanser att ta ledningen. Av de få lägen Sverige hade var Zlatan den som hade det bästa men sköt över från nära håll.

Andreas Isaksson fick göra flera bra räddningar och höll Sverige kvar i matchen, men i den 37:e minuten kunde han inte nå Antonio Cassanos nick fram till 1–0.
Det var ställningen i halvtid och med plus för Italien.

I den andra halvleken fortsatte Italien att spela bra, men riktade ju längre matchen led mer och mer in sig på försvarsarbete. Italien spelade bra, kanske till och med bättre, trots att storstjärnan Francesco Totti inte var med. Gattuso och Pirlo var mycket bra på mittfältet och Cassano var ständigt farlig i anfallet.

Sverige låg i slutet på för ett kvitteringsmål, Fabio Cannavaro var nära att skarva en boll i eget mål och inhopparen Mattias Jonsson hade en riktigt farlig nick. Men det var inte förrän Zlatan Ibrahimovic gjorde ett drömmål, ett mycket underligt mål, och frälste Sverige.
Efter en trasslig situation i Italiens straffområde klacklobbade han in 1–1 förbi Buffon och en italiensk spelare på mållinjen. Sverige leder fortfarande gruppen inför sista matchen mot Danmark.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Matchfakta:
Italien–Sverige 1–1
(1–0)
1–0 Antonio Cassano (37), 1–1 Zlatan Ibrahimovic (85).
Varningar, Italien: Gennaro Gattuso, Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta. Sverige: Erik Edman, Tobias Linderoth.
Domare: Urs Meier, Schweiz.
Publik: 44 926. (Porto)