Cykling, både bra och farligt, Burma, Israel, Vårdstrejken, Irakier utan jobb, Kultur och sport samt Melanoma Monday

Måndagen 5 april

16:00-16:45

Cyklon i Burma
Nästan 4000 människoliv har krävts i Burma efter cyklonen som drog fram över landet och skövlade allt i sin väg. Siffran kom från den statliga burmesiska televisionen idag. Att hjälpbehoven är mycket stora förstår var och en , men hur hjälper man ett folk i en sluten diktatur som Burma?
Hör Patrik Winberg, handläggare Svenska Röda Korset. Regionansvarig för Asien.

Härligt men farligt
Cykling är bra för både för miljö och hälsa men också farligt, varje dag skadas ett hundratal cyklister i trafiken och varje år krävs dödsoffer. Vad kan samhället göra för att göra cyklingen säkrare , och vad ska cyklisterna göra, det är frågor vi tar upp idag när vi sänder från Umeås cykelautostrada. Medverkande är Ulf Björnestig, professor på olycksanalysgruppen vid Norrlands universitet, Ibrahim Baylan, ordförande i trafikutskottet, Eva Lind Båth, ordförande i Cykelfrämjandet och cyklisterna Joel Wikström och Jenny Forslund.

Israel
Den här veckan uppmärksammar Sveriges Radio att det har gått 60 år sedan staten Isarel föddes och den unga judiska nationen slog världen med häpnad genom att bygga sitt land. Under drygt fyrtio av dessa 60 år, har Isarel varit en ockupationsmakt. 1967 erövrades Västbanken och Gaza. Och trots att många israeler ser sin egen ockupationsarmé som den enda moraliska militärmakten i världen, så är omvärldens syn en annan. Men också bland Israeler finns det många som anser att ockupationen i grunden förändrat och förstört Israel.
Reportage av vår korrespondent Cecilia Uddén

17:00-17:45

Utvidgad strejk
Idag utvidgades sjuksköterskestrejken på många håll i landet. Strejken går idag in på sin 14:e dag. Vårdförbundets strategi håller i sig. Genom att plocka ut få men mycket betydelsefulla sjukssköterskor ska effekterna för arbetsgivaren bli så kännbara som möjligt, samtidigt som patienternas lidande minimeras.
Hör strejkande sjuksköterskor, Stig Malm, f d LO- ordförande och Inger Arenander,  Ekots inrikes-kommentator.

Irakiernas situation i Sverige
 Förra året kom drygt 18 000 irakier till Sverige och enligt regeringens senaste förslag måste gruppen ha ordnat bostad och arbete för att kunna få hit sina anhöriga. Men det ser inte ut att bli lätt om man ser på situationen för de irakier som varit i Sverige i 10 år. Arbetslösheten bland dom är skyhög, 73% av kvinnorna och 60% av männen födda i Irak saknar sysselsättning enligt SCB.
Reportage av Katarina Gunnarsson.

Peter Fredriksson, professor i nationalekonomi, kommenterar.

Ombytta roller
Hur svårt är det egentligen att göra ett kulturprogram som Kobra i SVT, eller ett sportprogram som Fotbollskväll? Den frågan är ikväll mer aktuell än någonsin eftersom just dom båda redaktionerna för en enda gångs skull bytt plats med varandra. ”Vad händer med andra ord om man byter hjärnor men behåller kostymen?” Som det står på SVTs egen hemsida. I studion hör vi både Mats Nyström, som normalt är programledare för Fotbollskväll och Kristoffer Lundström, som i vanliga fall leder Kobra, båda programmen med sändningstid måndagar kl 21.30.

Melanoma Monday
För att öka möjligheterna att bedöma hudförändringar anordnar därför det europeiska projektet ”Europmeanoma”, som jobbar för att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer, Melanoma Monday. Flera hudkliniker runt om i Europa har idag satt in extra resurser för att bedöma hudförändringar och födelsemärken vid tidsbeställda prickmottagningar. I Sverige ökar hudcancerfallen kraftigt. I dag räknar man med att över 2100 personer årligen drabbas av malignt melanom, den elakartade formen av hudcancer. Över 4000 drabbas av skivepitelcancer och över 34000 drabbas av basaliom. Reportage av Linda AP Larsson.

Programledare:
Li Hellström och
Anna Burén
Producenter:
Karin Wickström och
Agneta Kellgren
karin.wickstrom@sr.se agneta.kellgren@sr.se