Burma, exklusiv pollenprognos, rysk försvarsuppvisning och sagobröllop

Fredag 9 maj

Katastrofen i Burma
I Burma stiger dödssiffrorna fortfaranade, samtidigt som hjälpen utifrån sakta börjat sippra in i landet - snart en vecka efter cyklonen. Samtal med Björn Eder, katastrofchef på Svenska Röda Korset samt Nils Horner, vår korrespondent på plats i Burma.

Torskbrist ger algblomning
Ny forskning visar att algblomningen beror mer på utfiskningen av torsken än på övergödning. Torsken är i ena änden av näringskedjan och växtplankton, som står för algblomningen, befinner sig i andra änden. Samtal med Ingemar Berglund, avdelningschef för forskning- och utveckling på Fiskeriverket.

Pollentjockt värre
Det ska bli fortsatt vackert väder i så gott som hela landet till helgen och varmt väder betyder att fler träd och blommor som spricker ut - och därmed mer pollen. Pollensäsongen börjar allt tidigare och kommer bli allt längre. P1 Morgon skickar upp göteborgsreportern Linda AP Larsson 40 meter upp i luften för en pollenprognos.

Rysk vapenshow
För första gången sedan Sovjetunionens fall kommer kärnvapenrobotar, stridsvagnar och andra tunga vapen paraderas på Röda Torget under fredagen. Uppvisningen sker på årsdagen av segern i andra värlskriget. Tanken är att visa att Ryssland återskapat sin stormaktsställning. En av de inbjudna gästerna är överste Pär Blid, militärattaché vid svenska ambassaden i Moskva.

Oroligt Beirut
Igår utbröt öppna strider i Libanons huvudstad mellan regeringsstyrkor och Hizbollahanhängare och minst sju personer dödades. Bakgrunden är att regeringen ingripit bl a mot Hizbollas egna övervakningskameror på Beirut flygplats, något som Hizbollaledaren kallade en krigsförklaring. Samtal med Loui Sharaf som är barnhjärtläkare i Beirut.

Nord och syd
I Frankrike har en komedi om skillnaderna mellan norr och söder i landet slagit rekord i fransk filmhistoria. Filmen heter ”Välkommen till Ch’tierna” och har på bara två månader setts av över 20 miljoner biobesökare. President Sarkozy har hyllat regissören med en privat visning i Elyséepalatset, medan filmen lett till förvecklingar inom fotbollen. Vår korrespondent Alice Petrén åkte till staden Bergues på gränsen till Belgien, där filmen utspelar sig.

Sagobröllop
I USA betraktas presidenten Bush i mycket som en lam anka, hans tid vid makten närmar sig ju sitt slut. Möjligen är det därför som han tycks ha mycket kraft att ägna åt sin ena dotters pampiga bröllop och även att offentligt tala om planerna. Högtidligheterna kommer ske på presidentens Texasfarm på lördagen. Samtal med Ginna Lindberg, korrespondent i Washington.

Bryssel, fredag morgon
Krönika signerad Stefan Winiger.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Håkan Widman
hakan.widman@sr.se