Tema i Vaken

Miniserie om beroenden

Alkohol och drogberoende, databeroende, spelberoende och nikotinberoende. Dessa former av beroenden uppmärksammas ganska ofta i media.

Under vecka 20 lyfte vi fram beroenden och maniska beteenden som man inte pratar så ofta om.
Experter kom med råd om hur man tar sig ur ett beroende som av samhället inte klassas som en sjukdom.

Intervjuerna hör du cirka 05.40 måndag-fredag.

Klicka dig vidare för att se vilka ämnen vi tog upp under veckan, och lyssna på intervjuerna vi har sänt. 

Måndag 12 maj
Madelene har varit beroende av nässpray i 30 år.
Lars Lundblad, docent och överläkare vid öron- näsa halskliniken vid Karolinska Sjukhuset i Solna.

Tisdag 13 maj

Det finns de som inte kan sluta handla och där shoppandet blir som en drog. Ofta hör vi om kvinnor som drabbas av köpberoende, varför är det så tyst kring männen, drabbas inte de? Vi har pratat med en Andreas som tog lån efter lån för att kunna köpa nya prylar.
Owe Sandberg, legitimerad psykolog, om varför det är så tyst kring män och köpberoende.


Onsdag 14 
Sexmissbruk har du säkert hört talas om.
Det finns de som lever ut sina sexuella fantasier på internet. Hur vet man om man är beroende av att porrsurfa, och vad kan det leda till?
För Erik Sundby blev det en verklig lavineffekt när han upptäckte sex-surfandet. På bara fyra månader kraschade han både sitt liv och sitt företag.

Erik Sundby är nu enhetschef för Dysberoendekliniken i Stockholm. Han berättar varför man blir cybersex-beroende och vilken hjälp som finns att få.


Torsdag 15 maj
Det finns socker i det mesta vi äter. En del går omkring med ett ständigt sug efter sötsaker. Pernilla Lunderot var beroende av socker redan som liten.

Charlotte Erlansson-Albertsson, professor i medicinisk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, förklarar hur sockret påverkar kroppen och varför sockerberoende inte godkänts som sjukdom.
 

Fredag 16 maj
Vissa städar alldeles för sällan, och vissa städar jämt. Hur kommer det sig att en del drabbas av städmani, och hur kommer man tillrätta med sitt problem?
Bengt E Westling, psykolog och docent i klinisk pyskologi vid Uppsala universitet.

Lördag 17 maj
Varför utvecklar vissa människor ett beroende och andra inte. Vad är det som gör en del sårbara, och vad är det som skyddar andra?
Vi träffade Jenny Häggkvist som är doktorand på centrum för psykiatriforskning på Karolinska Institutet i Solna.
Hon berättade att många faktorer spelar in om man ska bli beroende: gener, miljö, och exponering för själva drogen förstås. Och drogerna som man får en KICK av, de förändrar faktiskt hjärnan...