SameÄtnam kräver grundlagsskydd för samer

Same Ätnam kräver skydd i grundlagen och skriver nu till regeringen som gör en översyn av grundlagen.

Sameätnam vill att samerna i Sverige får samma omfattande grundlagsskydd som samerna har i Norge och Finland.

I Norge finns särskilda grundlagsbestämmelser som ger ett allmänt skydd för samisk kultur. Liknande finns i den finska grundlagen.
I finska regeringsformen fastslås att samerna som urbefolkning skall på samernas hembygdsområden tryggas kulturellt självbestämmande till sitt eget språk och sin egen kultur.

I Sverige saknas dock ett grundlagsskydd för samerna. I Sverige finns enbart en målsättningsparagraf för etniska minoriteter.

Riksorganisationen Same Ätnam föreslår att en portalparagraf som skyddar samisk kultur och språk, samt ålägger staten ett aktivt ansvar att lägga tillrätta förhållanden för ett levande samiskt kulturliv. Och att Samernas folkvalda parlaments status framgår i grundlagen.

Grundlagsöversynen ska vara färdig senast den 31 december 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio