Parlamentsval i Georgien, Kuba, Neil Youngspindel samt kriminaljournalistik

Fredag 16 maj

16.00-16.45

Olika tolkningar av hotet från Ryssland
Igår blev det klart att ledningen för försvaret och politikerna gör olika tolkningar av det militära hotet från Ryssland. Vid ÖB:s presskonferens igår varnade han för utvecklingen och sa öppet att försvaret gör en annan bedömning än politikerna i försvarsberedningen. Inger Arenander, Ekots inrikeskommentator medverkar.

Invigning av Pinocchioskulptur
Idag avtäcks den kontroversiella bronsskulpturen ”Walking to Borås”. En nio meter hög skulptur som föreställer sagofiguren Pinocchio. SR-Sjuhärads nyhetschef, Kennet Öhlund, rapporterar direkt från invigningen.

Parlamentsval  i Georgien
Georgien är landet med en lika dramatisk historia som geografi. Det börjar gå i demokratisk riktning och i ett parlamentsval i nästa vecka avgörs hur stark den västsinnade presidenten Michail Saakasjvili ställning är. Ett land som ständigt hamnat i kläm och invaderats av stormakter runt omkring. Varför har Sverige engagerat sig så i de fem miljonerna georgiers framtid?. Vilken betydelse har EU och Sverige i Georgiens ständiga konflikt med Ryssland. Hur stor är risken för ett krig igen och är det i Georgien som maktbalansen mellan NATO och Ryssland avgörs. Maria Persson Löfgren, SRs korrespondent sänder från Tbilisi huvudstad i landet som skapade vinet.

17:00-17:45

Barn påverkas av kriminaljournalistik
Efter den senaste tidens flod av spektakulära kriminalfall med barn som offer frågar vi oss hur den påverkar barnen.  Barn till förövare, barn till offer och barn som   mediakonsumenter. Medverkar gör Ester Pollack, universitetslektor vid JMK som forskar kring mediernas nyhetsvärdering, Nils Hansson, SVT Uppdrag granskning och Åsa Landberg, psykolog på Rädda barnen. Vår reporter Anders Diamant har talat med Eva Johansson, mamma till två barn som till slut fick nog av kvällstidningarnas journalistik och startade en grupp på facebook och Börje Svensson, psykoterapeut på Norrtäljefängelset.

Kubaner lär sig engelska
I vår reportageserie om oliktänkande på Kuba ska vi idag få träffa läraren Cursebio Morales Rivas. I en lägenhet i Havana lär han ut engelska, och en annan samhällskunskap och historia än den officiella. Hit kommer människor som tvingats lämna sina studier på universitetet eller sina arbeten på grund av sin kritik mot Castroregimen. Vår reporter Susanna Einerstam var med under en lektion en trappa upp på Calle Campagnario.

Undermålig mödravård
Så många som 20.000 kvinnor och barn dör varje dag på grund av undermålig mödra- och förlossningsvård. Det betyder att den dåliga mödravården kräver fler dödsoffer än aids, malaria och tuberkulos, tillsammans. Trots att fattigdomsbekämpningen går framåt på många andra områden så står utvecklingen stilla just när det gäller att minska mödradödligheten. Anders Nordström, generaldirektör på SIDA medverkar.

Myrmekiaphila neilyoungi
Somliga får en gata uppkallad efter sig, eller ett torg. Ett sätt att hedra betydande personer sedan de gått bort. I insektsvärlden är det annorlunda. Även om det är ovanligt kan nya arter få namn efter levande personer. Nu har den kanadensiske rocksångaren Neil Young fått en spindel uppkallad efter sig. Anton Karis ringde Jason Bond på East Carolina University och frågade varför.

Programledare är
Jörgen Huitfeldt och Maria Persson Löfgren
Producenter är
Maria Meschke
och Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se