Fick köpa ny gasspis i onödan

Stockholm Gas, som ägs av energijätten Fortum, meddelade nyligen 2 700 av sina 82 000 kunder att deras gasnät kommer att läggas ner inom fem år. Nu blev några mycket förvånade, bland andra Martin Hellström i Bromma, som några månader innan, på Fortums inrådan, köpt en ny gasspis för över 9 000 kronor.

– Det var Fortum som var här och bytte efter det att vi blivit uppmanade att byta spis. Vi hade en gammal spis som var över 40 år, säger Martin Hellström.

Först får han höra att han måste byta spis för att den ska passa en ny sorts gas nästa år.

Bara någon månad efter att Fortum installerat den nya gasspisen, meddelar sedan företaget som heter Stockholm Gas, att gasnätet i bland annat Bromma i västra Stockholm, ska läggas ner inom fem år.

Den nya gasspisen kostade Martin Hellström 9 200 kronor. Och om han nu inte bygger om spisen för några tusenlappar så att den kan drivas med gasoltuber är pengarna bortkastade.

”Vi vet hur läget är i just ditt fall”, skriver nu Stockholm Gas till sina kunder. Men i slutet av januari visste tydligen inte företaget att gasen skulle läggas ner här. I varje fall sa man inget till Martin Hellström.

På Stockholm Gas kan man inte förklara HUR det blev så här- bara att beslutet att stänga gasnätet kom först den 21 april.

Kommunikationschefen på Stockolm Gas Inge Telander säger att de som lockats köpa ny gasspis ska få någon sorts kompensation. Han är inte förvånad över att Martin Hellström känner sig lurad.

– Ja, jag förstår det. Vi ska nu självklart ta hand om den typen av problem. För det är ju inte hans fel. Därför har vi en organisation som tar hand om alla problemen individuellt, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se