EU:s jordbruk mot marknadsanpassning

EU-kommissionens förslag på hur EU:s jordbrukspolitik ska förändras presenterades för EU:s jordbruksministrar vid ett möte i Bryssel på måndagen. EU:s jordbruk går nu mot en fortsatt marknadsanpassning, när resten av EU:s direktsubventioner försvinner.

Det välkomnas av Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Detta ger ju en bättre möjlighet för bönder att bli företagare fullt ut. Alltså marknaden kommer att styra produktion på ett annat sätt än vad produktionen har styrts tidigare, för då har det styrts med hjälp utav kvoter och utbudssystem och efterfrågesystem.

Det säger jordbruksminister Eskil Erlandsson direkt efter jordbruksministermötet på måndagen.

EU-kommissionen presenterar idag, tisdag, en översyn av den stora jordbruksreformen som genomfördes 2003. Då ersattes subventionerna som var kopplade direkt till produktionen av ett så kallat gårdsstöd.

Men reformen hade många undantag och har kallats urvattnad. Nu vill EU-kommissionen rensa bort det som är kvar av de forna subventionerna och därmed ytterligare marknadsanpassa den gemensamma jordbrukspolitiken. Men efter kraftiga varningar från bland andra Tyskland så får det omstridda stödet till de största gårdarna vara kvar.

– Det ser jag faktiskt positivt på, därför att annars hade vi riskerat att slå sönder bärkraftiga företag i alla delar utav Europa. Det tjänar vare sig producenter eller konsumenter på, säger Eskil Erlandsson.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker att marknadsanpassningen av EU:s jordbruk kunde gå betydligt snabbare än vad EU-kommissionen föreslår idag. Men han tycker ändå att EU:s nya jordbrukspolitik är på rätt väg.

– Bonden, företagaren, producerar idag vad som efterfrågas på matmarknaden på ett annat sätt än vad bonden gjorde igår, eftersom det var politik däremellan tidigare, säger Eskil Erlandsson.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se