Fd kommendör ej förvånad över nya ubåtsuppgifter

Det kom inte som en överraskning för före detta kommendörkaptenen Karl Andersson att det inte var en ubåt som hördes på bandupptagningen från 1982.

1981 förhörde han den sovjetiska besättningen på U 137 i samband med grundstöttningen i Karlskronas skärgård och han är inte överraskad över de nya uppgifterna.

– Jag hävdade redan på 1980-talet att det inte förkom några kränkningar av svenskt vatten, säger Karl Andersson.

Jakten på en eller flera ubåtar i Hårsfjärden i Stockholm kulminerade i oktober 1982 sedan man gjort bandupptagningen.

En ny analys har gjorts av bandupptagningen och totalförsvarets forskningsinstitut har kommit fram till att ljudet troligen kommer från den svenska taxibåten Amalia.

Amalias loggbok visar att hon rörde sig i området när bandningen gjordes och man har jämfört inspelningen med hur hon låter.

De här nya uppgifterna tar Karl Andersson emot med tacksamhet

– Jag är glad att man har kommit fram till det, för då har man reducerat antalet bevis för förekommande ubåtskränkningar till noll, säger han.

Karl Andersson har även fått upprättelse genom de nya uppgifterna, det var inte alltid så lätt att inom försvaret hävda att det inte varit några ubåtskränkningar

– Det har varit ganska pressande, särskilt min familj har tyckt att det har varit besvärligt. Men jag har alltid känt att det är jag som letat fram sanningen i det här och jag tycker att sanningen är värd att kämpa för, säger han.

Rebecca Berndes
rebecca.berndes@sr.se