Funktionshinder

Svårt att få adoptera

Det är nästintill omöjligt för den som är funktionshindrad att adoptera ett barn idag. Bara under dom senaste åren har flera länder satt stopp för adoptioner till funktionshindrade.

Föräldrarna Mats och Annika Hultkvist i Eksjö kan inte få biologiska barn på egen hand, och drömmer om att få adoptera.

Men från adoptionsorganisationerna a har dom fått nej, och orsaken till det är att Annika sitter i rullstol. Efter många års kamp har nu Annika gett upp hoppet.

Reglerna kring vem som får adoptera har blivit hårdare på senare år. Det märker Annika och hennes man.

För bara några år sen adopterade paret dottern Maya från Kina, men när dom försökte göra en ny adoption därifrån har dom nu mötts av nekande svar.

Reglerna har ändrats, och från majoriteten av adoptionsländerna är det nu stopp för den som är funktionshindrad. För Annika och Mats, som hade planerat att skaffa ett syskon till Maya, så var det här jobbiga besked.

Enligt dom adoptionsorganisationer som Nyheterna talat med har det också blivit svårare på senare tid att adoptera. I dagsläget är det bara Vietnam som godkänner funktionshindrade som föräldrar. Men även dit är det lång kö.

Annika Hultkvist är tacksam för att hon och hennes man hann adoptera innan det blev svårt, men samtidigt tänker hon på dom funktionshindrade föräldrar som vill adoptera i framtiden.

Reporter Martin Eriksson
 martin.eriksson@sr.se