Uppland

Kommuner dåligt tillgängliga på webben

Länets kommuners webbplatser har flera brister när det gäller tillgängligheten för personer med funktionshinder. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort. 

- Man lever upp till väldigt många av dom, men inte till alla. Om man hoppar över att beskriva bilder till exempel, så är det ju helt säkert en hel del bilder som inte är så viktiga, men det vet man ju inte. Man ser ju bara att här är en bild som jag inte vet vad det är, och det kan ju många gånger vara precis den information man behövde, säger Fredrik Larsson.

Synskadade Fredrik Larsson använder talsyntes och en punktskriftsdisplay som visar texten när han surfar.

Sverige och de andra EU-länderna har målet att alla offentliga webbplatser ska vara tillgängliga för alla oavsett om man har funktionshinder eller inte år 2010.

Vi testar kommunernas webbplatser utfrån hur väl sökfunktionen, kontaktformulär och möjligheten att läsa protokoll fungerar. Det är inte någon kommun som klarar testet helt:
- Det är lätt att säga att Uppsala är bäst. Men bland övriga kommuner är det väldigt varierande vad de har för smålfel.

Uppsala kommuns hemsida faller på att protokollen inte går att läsa. Men Håbo kommuns webbplats kommer vi inte ens in på, eftersom första sidan är en bild där man ska välja mellan Håbo och Habo kommun och punktskriftsdisplayen kan inte läsa av bilden.

På Östhammars kommuns webbplats är sökfunktionen och kontaktuppgifterna direkt otillgängliga.

- Jag blir lite förbaskad på mig själv att man inte har tänkt på den detaljen, säger Siirka-Lisa Bergqvist, ansvarig för Östhammars webbplats. För man vill ju naturligtvis att alla ska kunna titta på den här sidan, även när man är synskadad.

- Ur kommunens perspektiv så är det ju så att informationen ska ju nå alla. Vi är också medborgare och behöver kunna läsa och ta del av information, säger Fredrik Larsson.

Christine Odén
christine.oden@sr.se