BALKANBLOGGEN

Dag åtta: Popsnören och forsränning i Sarajevo

Sarajevo är helt suveränt och jag har fallit pladask för denna vackra stad. Jag ägnar dagen åt att irra omkring i timmar för att hitta ett ställe som inte finns. Jag träffar på några sköna bosniska popsnörekids som spyr galla över den populäraste musikgenren i det här landet – turbofolk. Det är en blandning mellan traditionell balkanfolkmusik och ”dagens popmusik”.

”Det är det lägsta som finns på denna jord, man kan inte ens kalla det musik” gormar de i sina svarta sneluggar och stuprörsjeans. De menar att runt 90 % av befolkningen lyssnar på detta, och att det knappt finns något bra uteställe i den här stan för alla spelar just den här skitmusiken. Åh, jag förstår att de är less… stackarna. Men annars älskar de ändå sin fina hemstad.

Så har vi också hunnit med att forsränna i Bosnien! Jag blev förstummad över hur otroligt vackert det var. Jag var en aning nervös av de bilder jag sett innan avfärd; gigantiska karlakarlar som ser ut att skita på sig, när de tar i så att armmusklerna sprängs, i försök att bemästra de vilda vattenvirvlarna.

Men denna turs verklighet blev en helt annan. Vi satt lugnt och stilla och flöt längs med forsen rent meditativt i flera timmar. Vi behövde knappt lyfta på paddeln, en liten besvikelse, men samtidigt vägde natursceneriet upp alltihop och lite till.

Det blev en riktig multikultibåt; det var en svensk, en dansk, en kanadensare, en bosnier och en etiopier i samma flotte. Etiopiern, som numera bor i Kanada, skrattade mest hela tiden och berättade att trots fattigdomen hemma i Etiopien saknar han stämningen där.

Han har inte så mycket till övers för stämningen i Kanada och i väst. Åt det skakade han bara på  huvudet, himlade med ögonen och visade hur jäktande kanadensare dricker kaffe och försöker borsta tänderna samtidigt! Etiopern drog upp axlarna, höll ut händerna och såg frågande på mig - som om jag skulle veta varför vi håller på som vi gör. Sen skrattade han så axlarna hoppade, och skakade återigen på huvudet - han tyckte verkligen vi är sjuka som vi håller på, och så dumma - att vi liksom någonstans missat hela poängen. Haha, mitt i prick.

Pensionärslivet hemma hos Hannah regerar - inge Sarajevo by night ikväll heller.

Snark…/ Lisen