Örnsköldsvik

Trots anmälan har inget hänt

Förra året anmäldes ett stort antal butiker och offentliga lokaler i Örnsköldsvik till Handikappombudsmannen. Men trots att det nu gått ett år har inte särskilt mycket hänt. Anledningen till anmälningarna var att de inte var tillgängliga för människor med funktionsnedsättningar. En av de platser som blev anmälda var biografen Palladium i Örnsköldsvik.

Peter Westin och Inger Grahm har båda en funktionsnedsättning som gör att de använder rullstol och då blir det stopp redan vid entrén till biografen.

– Här kommer inte jag in, eftersom det är en trappa, säger Peter Westin.

– Det känns ju dumt, eftersom jag inte kan gå på bio. Jag skulle vilja ha en ramp här, säger Inger Grahm.

Det finns en alternativ ingång bredvid biografentrén, men den är låst. Enda möjligheten att komma in den vägen är genom att bulta på dörren och försöka göra personalen uppmärksamma på att man vill komma in.

– Ser ingen oss så kommer vi inte in, då står man här ute, säger Inger Grahm.

Ann Nicola arbetar på biografen och hon medger att tillgängligheten för människor med funktionsnedsättningar kunde vara bättre.

– Det har ju varit funderingar på att bygga ut och om, och då talades det om att göra biografen mer tillgänglig. Det har ju ändå varit ganska många påstötningar.

Göran Pettersson är platschef för biografen Palladium i Örnsköldsvik.

– För ungefär ett år sedan var det stora planer, på ombyggnationer, men sedan har Svenska bio köpt ett antal biografer, bland annat de tidigare Astoriabiograferna och då hamnade Örnsköldsvik långt ner på prioritetslistan.

Kommer du att göra något åt detta nu?

- Tacka för det.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se