BALKANBLOGGEN

Dag elva: Rapport från en sänghimmel - with seaview of the Kroatian coast

Men hej igen mina kära P3 Planetpolare, denna gång kommer inte ett klagorop från mig gällande magkatarr och sviniga toaletter! Nej nu ska jag överösa Er med lockelser till ”Balkans Riviera”... nämligen the coast of Kroatia!!!

Det absolut smartaste med hela den här resan var att vi drog iväg ”off season”, transsporterna mellan tre länder har gått som smort med halvtomma bussar och tåg. Hotellen är billiga och aldrig fullbokade och vi slipper möta massa svennar och andra tråkiga turister som förstör utlandsvistelsen på gatorna och stränderna.

Just nu fick vi faktiskt tag på en hel fucking sänghimmel med utsikt över det adriatiska havet här vid kroatiens solsäkraste och vackraste klippiga kust!

Kan bara tänka mig hur poppis de här havsängarna är under turistsässongen och det hade varit jobbigt att kriga för att få en, även om man hade gjort det med tanke på hur grymma dom är! För cirka en hundring delar jag och Lisen på en dubbelbädd, vi får fluffiga kuddar att luta mot, kritvita lakan, tjocka frottehanddukar att krama och en alldeles egen kypare som servar oss till tusen med te, läsk och vatten!

Vi undrade just vad det var för glassigt party här igår bland dessa himmelssängar som vi tänkt snika oss in på, och kyparen berättade just att en stenrik norsk snubbe hyrt stället igår. Han hade flugit in sina norska vänner till en bautakryssare här i Kroatien och rullat ut en kilometer lång röd matta längst kustremsan fram till detta ställe där han visst hade gayfest med mat, musik och mysbås för killarna. Sen sa han att vi nog inte fått komma in om vi nu hade försökt, eftersom vi är tjejer. Nåja, vi har tagit revansch säger jag bestämt nu när jag ligger här och glassar i solen och Lisen håller med.

HVALA HVAR
Ön här på sydkusten i Kroatien där vi är heter Hvar och det märks att folket inom turismen jobbar efter en gemensam tanke och mål. Det genuina ska bevaras och ön ska inte exloateras av turister hur mycket pengar de än erbjuder. Fula solparasoller göra sig icke besvär, inte heller finslipade stigar med klassiska marmorplattor som annars är vanligt vid europeiska strandpromenader. Nej här finner man mysiga kullerstensgator, äkta grustigar och ofixade klippor som härjar vilt och allt som byggts här har en samklang med klipporna och det knallturkosa havet, ja med hela den lummiga och gröna naturen också.

Och enda gången vi faktiskt sett skräp här så var det en passade snusnäsduk i blått och vitt som tappats lite sådär snyggt på en bänk längst strandboulevarden...Men det är klart, när turistsässongen väl är här (vilket är snart) så kommer nog andra vibbar styra stället: ÅK FÖR FAAN OCH UPPLEV KROATIEN FRÅN MITTEN TILL SLUTET AV MAJ OM DU ÄR SMART!!! SHIT VAD ÄR DET FÖR DAG I DAG? Well I’m crying to leave this place, because this IS the place!

Och som Marion, den unga Kroatiske bartendern sa här om kvällen ”strunta i att du inte hunnit blogga så mycket Erica, det är så här Ö-livet är här på Hvar, man läser inte tidningen, tittar inte på Tv och jag vet faan inte ens vilken dag det är....vilken dag är det idag föresten?”

Jag tror det är finalen på Eurovision Song Contest ikväll, sa jag... men jag vet inte säkert.

Ciao/ Erica