Västerås

Anpassade kläder hjälp för rullsolsburna

Kläder som är anpassade för rullstolsburna räknas inte som hjälpmedel. Dessutom är de svåra att få tag på och dyra.

Ann Segerström som jobbat inom demensvården tror att anpassade kläder skulle göra vården enklare, därför startade hon en egen butik i Västerås.

Kläderna som säljs i Anns butik har alla bekvämlighet gemensamt, tröjor klänningar och jackor tas på framifrån och går omlott bakom ryggen. Byxorna har större säte och kardborrband istället för gylf. Alla är anpassade för att underlätta för de som lider av stela och ömmande leder.

Dessutom slipper man att dra plaggen över huvudet, ett moment som annars kan skrämma vissa patienter. Det finns bara en handfull små företag i Sverige som säljer kläder som är specialanpassade för rullstolsburna. Och eftersom att kläderna ofta är både svåra och få tag i och dyra så kommer de inte vården till nytta. Därför är Ann kritisk till att Sverige inte följer USA, Canada och Englands initiativ att räkna kläderna som hjälpmedel.

– De har ju kommit mycket längre än oss. Dels så är det skönare för de som använder kläderna och så spar det personal. Man kan få lite mer kvalitetstid med de boende och göra andra saker istället för att hålla på och kämpa på morgonen, säger Ann Segerström.