Gävle

Facket rasar mot rivningsfirma

40 kronor i timmen, inga papper och usla arbetsförhållanden. Det var villkoren för tre polska arbetare som under våren arbetat med att att riva NCC:s gamla asfaltsverk i Solbacka mellan Valbo och Forsbacka.

Enligt SEKO:s ombudsman Stig Edvinsson som själv inspekterade arbetsplatsen i mars har det Stockholmsbaserade internationella handelsbolaget GHFA som köpt anläggningen inte följt de kollektivt avtalade arbetsrättsliga reglerna.
Arbetarna har under våren fått arbeta under primitiva förhållanden och lönen har inte ens räckt till hemresan till Polen.

- Det var helt miserabelt. De tre bodde i en barack utan värme, vatten eller andra bekvämligheter. De hade inga papper på sin anställning, låg lön och talade ingen svenska, berättar han.

Enligt Stig Edvinsson blir det nu If metalls sak att upprätta kollektivavtal med arbetsgivaren. Han beklagar dock att facket reagerat för sent:

- Vi har inget emot utländsk arbetskraft så länge de jobbar i enlighet med spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden. Tyvärr är fackförbunden alldeles för långsamma med att ställa krav på kollektivavtal, säger han.
SR Gävleborg har utan framgång sökt arbetsgivaren för en kommentar.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se