Vetandets värld, ons 11 juni

Vulkanen av lera

Över tiotusen människor har tvingats överge sina hem på östra Java i Indonesien där en enorm flod av lera begraver byar och åkermark. Leran har sprutat ut ur ett stort hål mitt i en åker i snart två år och orsakar både materiell förstörelse och stora miljöproblem.

Ett lokalt företag har anklagats för att ha orsakat händelsen när de borrade efter gas i området, men andra experter menar att slamvulkanen utlöstes av en jordbävning. Otaliga försök har genomförts för att försöka hindra lerans framfart, men hittills har inget hjälpt.

I Vetandets värld möter vi Valentin Troll, som är professor i geologi vid Uppsala universitet och som forskar på Indonesiens vulkaner. Han berättar bland annat om hur svårt det kan vara att få lokalbefolkningen att lyssna på experternas råd i ett land där gammal folktro ofta vinner över vetenskapliga bevis. Vi möter också Barbara Wohlfarth, professor i geologi vid Stockholms universitet, som reder ut begreppen kring vad som egentligen hände den där dagen lera började välla upp ur marken.

Programmet är en repris och sändes första gången den 28 april i år.

Gabriella Björk
vet@sr.se